Resa till Ukraina juli 2023

Arbetet för Ukraina fortsätter och ytterligare en resa är genomförd- den här gången till Dnipro

En konvoj på 9 fordon och 1 släpvagn påbörjade sin resa från Stockholm ner till polen på onsdagsmorgonen. Vid mötesplatsen innan avfärd möttes https://www.regionstockholm.se/ och Aisab solna upp för överlämnandet av en bil utrustad för transport av avlidna som de skänkt till organisationen. Under mötet blev Johan Hansson, en av organisationens grundare intervjuad av region stockholm- intervjun hittar du här. Fordonen bestod nu av 2 motorcyklar, 1 brandbil 1 UTV (utility task vehicle) samt 5 transportbilar varav 1 bårbil.

Dag två på resan befann vi oss i Gdansk vid 12-tiden med färjan på torsdagen redo för den 70 mils långa resan genom Polen för att komma till den Ukrainska gränsen. Körningen gick bra, vägarna är fina men vädret trostade oss med regn. Överlag går resan bra och vid 23 tiden på kvällen anlände vi till hotellet där vi skulle spendera natten till fredagen då vi skulle ta oss igenom gränskontrollen.

Uppstigning klockan 7 på fredagen var planerat för en tidig ankomst vid gränskontrollen. Vid 8 tiden befann vi oss vid gränsen ovetande om det långa dygnen som det skulle komma att bli för vissa av oss. Det är inte ovanligt att vi stöter på smärre problem vid gränsen och de är oftast lättlösta. Dessvärre så hade vi inte lika stor tur den här resan. Efter drygt 1 timme kommer det första ekipaget igenom gränsen men resterande fordon hade inte tillåtelse att passera. Drygt 12 timmar efter att den första bilen får passera gränsen så kan delar av resterande grupp köra över. Någon timme senare när vi äntligen har alla fordon över på rätt sida av gränsen så kan den sista gruppen fordon påbörja resan på 450km till nästa mötesplats. Vi har en grupp rutinerade förare och ihärdiga personer som klarade av att först stå mer än 12 timmar vid gränskontrollen för att sedan köra nattetid i ett okänt, krigsdrabbat land på vägar i dåligt skick. Vi har turen att jobba med professionella personer som inte klagar eller lägger större värderingar i de utmaningar vi stöter på. Vi är alla tacksamma och stolta över er starka personer som inte gav upp vid gränskontrollen och vi ger er en stor eloge för er starka och pålitliga inställning och tålamod!

Vissa av oss hade möjlighet att sova ut efter gårdagens resa men för de som fastnade vid gränsen så blev sömnen väldigt kort. Vissa av oss i gruppen hann inte sova mer än 3,5 timme men trots detta var alla uppe vid 8.30 i sina fordon med ett leende och gott humör. Vägen genom Ukraina varierar stort mellan långa raksträckor och vägar som nästan är helt förstörda med hål och sprickor. Truppen är nu äntligen samlad och alla kan åka i en ordnad konvoj de 600km som skulle avverkas under lördagen. Beslut om att dela upp gruppen togs senare under dagen och vid drygt 2 timmar före andra gruppen anländer några av oss vid mötesplatsen i Dnipro. En stor grupp med tacksamma och rörda räddningsarbetare och soldater tar emot oss med öppna armar och vi kan med stolthet lämna över fordonen som vi tillsammans med er som donerar köpt in, rustat upp och transporterat lite över 2000km. 2 timmar senare anländer andra gruppen och vi kan nu stolt lämna över alla fordon till mottagarna.

Mottagarna uttrycker sin otroliga tacksamhet och den för vi vidare till ER som donerar och hjälper oss hjälpa. Läget i Ukraina är kritiskt och de behöver all hjälp de kan få. För ett tag sedan fick räddningstjänsten i Dnipro stora delar av sina fordon bombade av de Ryska trupperna. Genom att rikta in sig på dessa viktiga tillgångar äventyrade Ryssland inte bara livet för dem som är i omedelbart behov av hjälp utan undergräver också själva principerna för humanitärt bistånd.

Vi vill passa på att tacka alla som donerar eller stödjer oss på annat sätt! Ett speciellt tack för just den här resan vill vi ge till:

  • Östkustens serviceteknik – Rikard
  • Jula Hudiksvall
  • Standby Blåljus
  • Solings Söderhamn
  • Hans Hansson – MC mekaniker Söderhamn
  • Region Stockholm
  • AISAB – fordon till transport av avlidna
  • Hälsinge Kaffe & Rosteri – donerat kaffe till räddningstjänsten i Dnipro

Hjälp oss hjälpa!

Scanna QR-koden eller använd numret nedan

Swish: 123 380 95 22